Publisert av: Vandreren | september 1, 2009

Fader Sergius – stolthet

«Pasjenka var nettopp det jeg burde ha vært, og som jeg ikke var. Jeg hadde levd for menneskene og hadde benyttet Gud som et påskudd, hun levde for Gud, og trodde hun levde for menneskene. Ja, bare en god handling, et glass vann som man gir uten tanke på belønning, er mer dyrebart for menneskene enn alle de handlinger jeg utførte som bevis for mine velgjerninger»

Lev Tolstoj – Fader Sergius

Fra filmen Fader Sergius - 1917.

Fra filmen Fader Sergius - 1917. Bilde: Wikimedia Commons

Leste en liten fortelling av Lev Tolstoj nylig og den satt i gang tankene. Jeg har vært fascinert av den ortodokse fromhet i lang tid og har besøkt både kirker og kloster når jeg har reist. Det er en veldig spennende, eksotisk og vakker tradisjon. Svært anderledes enn det en vanlig lutheraner får oppleve i de få besøk man tar i kirken. Jeg er veldig fascinert av pilgrimstradisjonen som finnes i øst og hvordan denne var i tiden frem til revolusjonen. Dette er veldig god beskrevet i «En russisk pilegrims beretning» som jeg har nevnt tidligere – og som jeg sikker kommer til å nevne mange flere ganger.

Fader Sergius handler om en ung man som fremtiden ser lys ut for, alt går ham vel og han ender opp med å forlove seg med en vakker jente som ligger litt over hans stand. Rett før bryllupet finner han ut at hun har hatt en affære med Tsar Nikolai. Dette blir for meget for ham, og ikke minst for hans stolthet, så han ender opp med å stikke av og blir munk i et kloster. Etterhvert blir han en eremittmunk. En vinternatt rir et festelig lag forbi og en kvinne tvinger seg inn i cellen hans. Han blir fristet, men ender opp med å kutte av seg fingeren for å fjerne sin egen lyst. Ryktene om hans standhaftighet sprer seg og folk begynner å valfarte til ham. Hans bønner fører til helbredelse og dermed blir hans berømmelse enda større. Alt dette fører etterhvert til at Sergius merker at hans stolthet, lyst og kjedsommelighet fjerner ham fra troen. Han blir mer og mer ulykkelig. Etter å ha blitt sterkt fristet av en ung kvinne klipper han av seg håret og begir seg ut for å finne en jente fra barndommen.

Denne jenten (Pasjenka) er nå en gammel kone og har hatt et ulykkelig liv med en fyllik som mann, syke barn, fattigdom og dårlige utsikter for barnas fremtid. Når han kommer frem til henne ser han hvordan hun ofrer seg for å holde liv i familien, samtidig som hun deler det hun har med Sergius. Han skjønner da at hennes liv har vært langt mer gudelig enn hans. Selv om hun sjeldent kunne gå i kirken, og hennes bønner var nærmest mekaniske, var hennes handlinger for sine medmennesker mer dyrebare og edle enn hans handlinger.

Denne lille fortellingen rommer mye av det som ligger i den ortodokse tanken om at det viktigere å være god enn å ha det godt. Fader Sergius fikk igjennom sitt ry vekket sin stolthet og helbredet mennesker for sin egen stolthets skyld, Pasjenka gjorde det uten tanke på belønning eller stolthet. Etter dette vandrer Fader Sergius videre og ender tilslutt i Sibir hvor han arbeider for en bonde, underviser barna og ser til de syke.

Når jeg tenker litt etter så er det ofte at viljen til å gjøre en god gjerning er relatert til en følelse av stolthet og det å få litt oppmerksomhet for det. Det er enklere å gjøre en god jobb hvis det er en jobb som medfører status og belønning, enn å utføre arbeid som ingen legger merke til – eller bryr seg om. Det er ikke nødvendigvis handlingene jeg gjør som betyr om det er en god gjerning – men heller hvorfor jeg gjør dem. Det er heller ikke nødvendigvis resultatet av handlingen som betyr noe. Fader Serguis fikk en blind til å se ved bønn, men det bare fikk hans selvbilde til å vokse enda mer.

Men, hva med den blinde – for ham var det vel en god gjerning, selv om Fader Sergius falt for fristelsen?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: